• CLEANSER,  SKINCARE 101

    CLEANSER 101 : Apakah Pencuci Muka & Jenis-jenisnya

    Kenapa perlu guna cleanser? Membersihkan muka adalah langkah yang paling penting dan wajib menjadi langkah pertama dalam rutin skincare harian kita jika kita nak dapatkan kulit yang sihat. Kulit akan jadi kotor dan berminyak terutama sekali pada waktu siang disebabkan oleh makeup dan persekitaran kita yang selalunya akan menyumbatkan liang pori. Wajah yang bersih adalah umpama kanvas untuk kita letakkan krim, serum, toner, lotion dan lain-lain skincare. Tak guna kalau kita beli skincare mahal-mahal tapi ia tak mampu berfungsi dan diserap dengan baik sebab wajah kita diliputi minyak dan kotoran yang kita tak bersihkan dengan betul! Cleanser juga membantu menghilangkan saki baki produk, sel kulit mati, SPF dari sunscreen, bakteria,…

  • SKIN BASIC 101,  SKIN CONCERNS

    SKIN 101 : Masalah Kulit (Skin Concerns)

    Jenis kulit dan masalah kulit adalah dua perkara yang berbeza. Seperti yang kita dah bincangkan dalam artikel sebelum ni, faktor utama yang menentukan jenis kulit seseorang individu adalah genetik individu tu sendiri. Post berkaitan : SKIN 101 : Jenis Kulit (Skin Type) part 2 Masalah kulit boleh berlaku kepada hampir semua jenis kulit dan boleh berubah mengikut masa. Antara masalah kulit yang paling kerap berlaku ialah dehydrated, hyperpigmentation, penuaan, dan jerawat. Pemilihan sesuatu produk skincare untuk kita guna setiap hari bukan hanya bergantung kepada jenis kulit tapi jugak masalah kulit yang kita hadapi. So, kali ni sis nak bantu explain dengan lebih detail mengenai 4 masalah kulit yang paling kerap…

  • SKIN BASIC 101,  SKIN TYPE

    SKIN 101 : Jenis Kulit (Skin Type) part 2

    Sebelum ni sis dah tulis sedikit intro mengenai jenis kulit dan step by step untuk kita tentukan jenis kulit kita. Post berkaitan : SKIN 101 : Jenis Kulit (Skin Type) & Bagaimana Nak Tentukan part 1 Penting sangat untuk kita buat test untuk tentukan jenis kulit kita yang sebenar supaya kita tak salah pilih produk untuk jenis kulit kita. Sebab kalau kita salah tentukan jenis kulit kita dan gunakan produk yang salah, ia boleh memburukkan kulit kita di kemudian hari. Bukan tu saja, malahan kita sebenarnya dah membazir duit pula sebab terbeli produk yang salah untuk kulit kita! Selain daripada test, boleh jugak perhatikan kulit kita selepas 1 jam wajah…

  • SKIN BASIC 101,  SKIN TYPE

    SKIN 101 : Jenis Kulit (Skin Type) & Bagaimana Nak Tentukan part 1

    Pernah tak try satu produk skincare yang viral, banyak testimonial bagus, rating gempak tapi bila try dekat muka kita sendiri, tengok macam takde apa-apa effect pon kat muka kita? Tak pon produk yang kita try tu menyebabkan muka kita jadi teruk? Kalau pernah alami dua-dua situasi macam ni, most probably produk yang kita pakai tu sebenarnya tak sesuai dengan kulit kita. Biasa kita dengar atau baca yang kita kena pilih produk skincare yang bersesuaian dengan jenis kulit kita. Tapi sebelum nak pilih produk yang sesuai dengan jenis kulit kita, pernah tak buat test kat kulit kita paling kurang sekali dalam seumur hidup untuk tahu jenis kulit kita yang sebenar? Produk…