• EXFOLIATOR,  SKINCARE 101

    EXFOLIATOR 101 : Exfoliation Mengikut Jenis Kulit

    . Tak kira umur atau jenis kulit anda, amat penting untuk anda exfoliate kulit anda dengan kerap. Exfoliation bermaksud anda buang sel kulit mati di permukaan kulit anda. Jika anda tak rajin exfoliate, kulit anda akan kelihatan kusam dan boleh sebabkan liang pori tersumbat yang menjadi punca jerawat atau cyst. Exfoliation mengatasi tekstur kulit tak rata, membuang serpihan dan kulit mati, dan menyediakan permukaan kulit yang lebih licin untuk penyerapan bahan-bahan aktif, penghidratan yang lebih efektif, dan pemakaian makeup yang lebih mudah. Post berkaitan : EXFOLIATOR 101 : Asas Pengelupasan (Exfoliation) Sepertimana produk-produk skincare yang lain, exfoliation juga perlu ikut jenis kulit yang anda miliki. Tak semua orang sesuai dengan…

  • EXFOLIATOR,  SKINCARE 101

    EXFOLIATOR 101 : Asas Pengelupasan (Exfoliation)

    . Kita semua teringin sangat nak ada kulit yang lembut dan halus macam baby. Tapi pernah tak anda terfikir kenapa kulit baby lembut sangat-sangat? Kulit baby secara semula jadi berganti dengan sel baru setiap beberapa hari. Tapi, bila umur semakin semakin meningkat kadar penggantian sel ni menurun secara mendadak. Sel-sel kulit mati akan berada lebih lama pada permukaan kulit anda dan ini akan menyebabkan garis-garis halus yang akan menjadikan kulit anda kelihatan kusam dan tak bermaya. So, ada tak cara untuk atasi masalah ni? Mestilah ada dan exfoliation ialah jawapannya! Exfoliation adalah proses membuang lapisan paling atas sel-sel kulit mati. Dengan membuang lapisan kulit mati ini, exfoliation membantu mencerahkan kulit…

  • SKINCARE 101

    SKINCARE 101 : Panduan Asas Pengenalan Jenis-jenis Produk Skincare

    Kebanyakan dari kita tahu yang skincare bukan sekadar mencuci muka semata-mata tapi selalunya kita akan mula rasa lost bila kita tengok pelbagai jenis produk skincare di pasaran. Ada terlalu banyak produk-produk skincare di luar sana dan agak susah untuk kita bina satu rutin penjagaan muka yang betul kalau kita kurang faham fungsi produk-produk tu. So dalam entry kalini, sis nak kongsikan sikit mengenai jenis-jenis produk skincare yang ada di pasaran. Setiap satu produk ni sis akan terangkan dengan lebih detail dalam entry akan datang. Entry ni hanya untuk info pengenalan semata-mata supaya anda semua boleh dapat gambaran asas mengenai produk-produk skincare di pasaran. 1. Pencuci muka (Cleanser) Terdapat banyak jenis…