• SKINCARE 101,  TONER

    TONER 101 : Toner Mengikut Jenis Kulit & Masalah Kulit

    . Bergantung pada keperluan kulit anda, toner boleh mencerahkan, memperjelas, mengimbangi, atau membantu menenangkan kulit yang sensitif. Terdapat banyak jenis toner muka di pasaran, jadi sukar untuk pilih mana yang tepat untuk jenis kulit anda atau cara yang tepat untuk anda gunakan sebaik saja anda dah buat pilihan anda. . Post berkaitan : TONER 101 : Fungsi Toner & Jenis-jenisnya . Tapi adakah anda tahu bahan apa dalam toner yang sesuai untuk jenis kulit anda dan bahan apa yang harus dielakkan? Toner boleh jadi bahagian yang penting dalam rutin skincare, tapi penting untuk anda cari satu yang sesuai dengan jenis kulit anda dan masalah kulit yang anda alami. . Toner…

  • MOISTURIZER,  SKINCARE 101

    MOISTURIZER 101 : Moisturizer Untuk Masalah-masalah Kulit (Skin Concerns / Skin Conditions)

    . Bagi sesetengah orang, star utama dalam skincare mereka adalah cleanser atau essence atau serum mereka. Tapi tahukah anda, pemilihan moisturizer yang baik juga adalah amat penting dan menjadi kunci utama untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik. Post berkaitan : Moisturizer 101 : Bahan-bahan Moisturizing & Jenis-jenis Moisturizer Face moisturizer akan mengunci semua bahan-bahan baik dalam skincare yang anda dah letakkan pada wajah anda. Ia membantu melindungi kulit anda dari pencemaran alam sekitar, membantu membaikinya semalaman, dan memastikan tahap penghidratan kulit anda seimbang. Tetapi jika anda gunakan moisturizer yang salah untuk jenis kulit anda, ia bukan saja boleh merosakkan kulit anda. Malah boleh sebabkan masalah kulit seperti pengeluaran minyak…

  • EXFOLIATOR,  SKINCARE 101

    EXFOLIATOR 101 : Exfoliation Mengikut Jenis Kulit

    . Tak kira umur atau jenis kulit anda, amat penting untuk anda exfoliate kulit anda dengan kerap. Exfoliation bermaksud anda buang sel kulit mati di permukaan kulit anda. Jika anda tak rajin exfoliate, kulit anda akan kelihatan kusam dan boleh sebabkan liang pori tersumbat yang menjadi punca jerawat atau cyst. Exfoliation mengatasi tekstur kulit tak rata, membuang serpihan dan kulit mati, dan menyediakan permukaan kulit yang lebih licin untuk penyerapan bahan-bahan aktif, penghidratan yang lebih efektif, dan pemakaian makeup yang lebih mudah. Post berkaitan : EXFOLIATOR 101 : Asas Pengelupasan (Exfoliation) Sepertimana produk-produk skincare yang lain, exfoliation juga perlu ikut jenis kulit yang anda miliki. Tak semua orang sesuai dengan…

  • EXFOLIATOR,  SKINCARE 101

    EXFOLIATOR 101 : Asas Pengelupasan (Exfoliation)

    . Kita semua teringin sangat nak ada kulit yang lembut dan halus macam baby. Tapi pernah tak anda terfikir kenapa kulit baby lembut sangat-sangat? Kulit baby secara semula jadi berganti dengan sel baru setiap beberapa hari. Tapi, bila umur semakin semakin meningkat kadar penggantian sel ni menurun secara mendadak. Sel-sel kulit mati akan berada lebih lama pada permukaan kulit anda dan ini akan menyebabkan garis-garis halus yang akan menjadikan kulit anda kelihatan kusam dan tak bermaya. So, ada tak cara untuk atasi masalah ni? Mestilah ada dan exfoliation ialah jawapannya! Exfoliation adalah proses membuang lapisan paling atas sel-sel kulit mati. Dengan membuang lapisan kulit mati ini, exfoliation membantu mencerahkan kulit…

  • SKINCARE 101,  SKINCARE JARGON

    SKINCARE 101 : Istilah-istilah Skincare (Skincare Jargons)

    . Berapa ramai dia antara anda yang bila pergi ke rak skincare di drugstore dan nampak produk-produk yang dilabel sebagai “hypoallergenic” atau “dermatologically tested” atau “clinically tested” tapi masih keliru dengan label-label tu semua? Terlalu banyak beauty jargon yang wujud pada produk-produk skincare tapi terlalu sikit antara kita yang betul-betul faham apa maksud sebenar perkataan fancy yang ada pada packaging produk tu. Tak dinafikan sebenarnya memang amat penting untuk anda check label pada packaging produk dulu sebelum anda beli supaya anda dapat beli produk yang sesuai dengan anda. Bukan saja label boleh beritahu anda apa produknya (pelembap, serum, krim mata) dan untuk siapa ia dirumuskan (anti-penuaan, kulit kering, acne-prone), label…

  • MOISTURIZER,  SKINCARE 101

    MOISTURIZER 101 : Moisturizer Untuk Jenis-jenis Kulit (Skin Type)

    Ada banyak lagi yang dapat menghidratkan kulit anda selain menyapu krim selepas cleansing. Untuk manfaatkan sepenuhnya langkah penting dalam rutin anda, anda kena pastikan anda guna produk yang tepat untuk keperluan unik kulit anda. . Post berkaitan : Pelembap (Moisturizer) part 1 . Moisturizer bukan lah sejenis produk yang “free size” atau sesuai untuk semua jenis kulit. Moisturizer harian yang terbaik perlu diformulasi secara khusus untuk kulit berminyak, sensitif, kering, dan lain-lain masalah kulit. Untuk pilih moisturizer terbaik untuk jenis kulit anda, anda kena tahu dengan jelas jenis kulit yang anda miliki. Tahukah anda kalau anda gunakan moisturizer yang salah untuk kulit anda akan menyebabkan kulit anda jadi lebih teruk?…

  • MOISTURIZER,  SKINCARE 101

    MOISTURIZER 101 : Bahan-bahan Moisturizing & Jenis-jenis Moisturizer

    Memakai moisturizer adalah satu step di dalam rutin penjagaan kulit yang anda wajib lakukan setiap hari. Kesan hidrasi daripada moisturizer dapat membantu untuk kekalkan keremajaan kulit, kelihatan menarik secara semula jadi dan kurang perlukan makeup di wajah. Pakar dermatologi Dr.Sandra Johnson menyatakan bahawa moisturizer menambahkan lapisan perlindungan kepada kulit anda. Kalau anda kerap terlepas pakai moisturizer setiap hari, ia akan menyebabkan iritasi kulit, ruam dan jangkitan pada kulit anda. So macam mana nak tahu moisturizer apa yang terbaik untuk anda? Menurut seorang lagi pakar dermatologi Dr.Anjali Mahto, kunci utama untuk pilih moisturizer yang terbaik ialah anda perlu tahu jenis kulit yang anda miliki. Ini kerana satu moisturizer bukannya sesuai untuk…

  • SKINCARE 101,  TONER

    TONER 101 : Fungsi Toner & Jenis-jenisnya

    . Katakan anda dah ada rutin skincare setiap hari termasuk cleanser dan moisturizer. Tapi anda mungkin nak tambah produk lain seperti toner dan tertanya-tanya, “Apa fungsi toner pada kulit anda? Adakah anda perlu tambahnya dalam rejimen harian anda, atau adakah ia hanya perlu untuk orang yang mempunyai jenis kulit tertentu?” Sebenarnya toner bukan tambahan penting untuk skincare semua orang, tapi ia boleh beri manfaat kepada mereka yang nak ketatkan pori-pori, tambah tahap kebersihan pada kulit, atau tambah elemen yang boleh memperbaiki tekstur pada kulit . Apa yang dilakukan toner untuk kulit anda yang tak boleh dilakukan oleh skincare lain? Ia bergantung kepada apa jenis toner yang anda beli, dan sebelum…

  • CLEANSER,  SKIN TYPE,  SKINCARE 101

    CLEANSER 101 : Double Cleansing Mengikut Jenis Kulit

    Double cleansing adalah teknik popular yang diamalkan oleh kebanyakan wanita Korea dan Jepun untuk membersihkan muka anda dua kali. Pertama, dengan oil-based cleanser atau cleansing balm atau cleansing cloth, dan kedua dengan water-based cleanser. Teknik ni dikatakan boleh membantu menghilangkan kotoran degil yang boleh menyumbat liang pori dan menyebabkan jerawat pada kulit anda sekiranya anda hanya mencuci muka anda sekali sahaja. Fungsi cleanser pertama akan membantu untuk mencairkan makeup, menghapuskan kotoran dan minyak yang berlebihan sepanjang hari, dan membersihkan kulit. Cleanser kedua pula akan membantu mengatasi masalah kulit (skin concerns) tertentu yang dihadapi dan perlu mempunyai bahan untuk hydrate, melicinkan atau exfoliating, dan merawat jerawat. . Kenapa kena double cleansing…

  • CLEANSER,  SKINCARE 101

    CLEANSER 101 : Apakah Pencuci Muka & Jenis-jenisnya

    Kenapa perlu guna cleanser? Membersihkan muka adalah langkah yang paling penting dan wajib menjadi langkah pertama dalam rutin skincare harian kita jika kita nak dapatkan kulit yang sihat. Kulit akan jadi kotor dan berminyak terutama sekali pada waktu siang disebabkan oleh makeup dan persekitaran kita yang selalunya akan menyumbatkan liang pori. Wajah yang bersih adalah umpama kanvas untuk kita letakkan krim, serum, toner, lotion dan lain-lain skincare. Tak guna kalau kita beli skincare mahal-mahal tapi ia tak mampu berfungsi dan diserap dengan baik sebab wajah kita diliputi minyak dan kotoran yang kita tak bersihkan dengan betul! Cleanser juga membantu menghilangkan saki baki produk, sel kulit mati, SPF dari sunscreen, bakteria,…